3 en 4 augustus 2013 werk aan de begroeïng in en rond de vijver

Hier komen nog foto's te staan van werk op deze zaterdag. Het ziet er nu heel anders uit dan op de oude foto's uit 2008 en eerder.
Twee leden deden een oproep om mee te helpen met het onderhoud. Uiteindelijk hebben dit weekend 23 bewoners flink de handen uit de mouwen gestoken. Er heerste een gezellige sfeer.
  

juli 2008 vijver verder uitgraven

De vijver aan de kant van het te bouwen buurthuis was wat onaf. Het water hield een meter of 2 voor de geplande plek van het " terras aan het water" op. Tja, en we willen straks wel aan het water zitten op het terras natuurlijk. Niemand wist eigenlijk hoe dit zo gekomen was met de vijver ; maar je kunt er natuurlijk ook gewoon wat aan doen. Dus een graver gehuurd, vijverfolie besteld en aan het werk gegaan. Stromende regen dat weekend, echt niet leuk meer. En toch staan er dan een man of 6 in de modder te werken; geheel vrijwillig. Het is dan wel heel leuk als er mensen taart komen brengen omdat er zo gewerkt wordt in het slechte weer.

De rivierkeien werden verplaatst, Andre groef met de kraan de grond weg en een aantal mensen hielp met het afwerken van de kanten met de verplaatste stenen. Na 2 dagen hard werken was het klaar en hield de regen op...

Het is en blijft een bijzonder dorp...


april 2008 concerten

De wijk wordt erg groen! Er zijn veel fruitbomen geplant, bollen gepoot, struiken langs de vijver gezet en "bosplantsoen"in de bosrand om ons heen. En veel bewoners komen nu toe aan hun tuin. We horen meer vogels dan vorig jaar lijkt het.
Elke maand werken de mensen die daar zin in hebben in het groen; de houtwallen zijn gemaakt in de bosrand, de aanplant staat erin. Nu is het tijd om de hagen en heggen te wieden en straks de vijver te beplanten. Verbazingwekkend hoeveel je met een paar mensen in een paar uur verzet.

Elke avond 2 concerten; eerst de kikkers en daarna de nachtegalen. De meningen lopen uiteen over  hoeveel nachtegalen we horen; zijn het er 5?

maart 2008


De eerste editie van de Buitenkanskrant verschijnt! 4x per jaar bij het wisselen van de seizoenen komt deze krant uit.

5 januari 2008
Alweer veel te doen bij de Buitenkans. Tijdens de maandelijkse groenwerkmiddag gingen de kinderen vogelhuisjes timmeren. Dat viel soms nog niet mee om die spijkers erin te krijgen. Enkele andere mensen uit de wijk gingen verder met het maken van takkenwallen om zo de bosrand op te ruimen. Dan is er ruimte voor nieuwe aanplant straks.
En daarna was er alweer de nieuwjaarsborrel. Voor het 2e jaar werd er een borrel georganiseerd. Mede door de leuke uitnodigingen kwamen er veel mensen. Bijna alle mensen die een kavel in de 2e fase hebben bemachtigd waren er. En de mensen die recent een woning gehuurd hebben kwamen ook meteen meedoen. Erg leuk! Het was mee door de goede organisatie die voor 4 soorten soep had gezorgd erg gezellig. De kinderen vermaakten zich prima met het bakken van broodjes in het vuur van de vuurkorven. Dat was weer een heel goed idee van Fleur!
Kortom deze borrel is zeker voor herhaling vatbaar volgend jaar!15 december 2007 Kerstversiering en optreden
Het tweede jaar alweer dat de kinderen kerstversiering maken. De groep is groter dan vorig jaar;ook omdat al wat kinderen van de mensen die een kavel van de 2e fase hebben gekocht meedoen. Er worden potjes geschilderd en takjes ingestoken. Na de chocolademelk en warme sap gaat het ophangen beginnen. Zowel de kweepeer als de elzentakken die in het buurthuis zijn gestoken worden versierd. Het optillen van de kinderen valt niet mee. Daarom wordt voor het ophangen van versieringen in de elzentakken maar wat trapjes gehaald. Tijdens het ophangen is er een eerste optreden van het Buitenkanskoor. Geschoolde stemmen dat is wel te horen. Het klinkt prachtig en mag zeker herhaald worden! Naast de electrische lampjes zullen er de komende tijd ook waxinelichtjes in geschilderde potjes branden.

10 november 2007 Afmaken van het mandelige pad


De wadi was al eerder aangelegd maar nu moest toch zo langzamerhand het zandpad afgemaakt worden met een laagje verharding. Hiervoor was kleischelp gekozen wat wel vaker voor fietspaden gebruikt wordt. Er waren 2 middagen gereserveerd en 4 kuub kleischelp besteld. Omdat er geen zware vrachtauto's de wijk in mogen was dit op de parkeerplaats afgeleverd. En zo ging er een parade van kruiwagens die zatedagmiddag de kleischelp ophalen en vervoeren naar het pad. Er waren gelukkig weer veel mensen die meewerkten. Na anderhalf uur was de klus al geklaard en kon Jaap het pad aftrillen. Erna werd gezellig even sap en koffie gedronken.Vervolgens werden de restant bolletjes van de vorige groenwerkmiddag nog even geplant. Weer een klus geklaard!

29 september 2007

Een drukke dag bij de Buitenkans. Eerst werd er in de bosrand gewerkt en 's avonds was er de jaarlijkse barbeque

Barbeque
Het was de hele dag al regenachtig. Maar om het feest nu te verschuiven dat is ook weer zo wat. Dus toch maar gewoon doorgegaan ondanks het weer. Na het opbouwen in de morgen kwam aan het eind van de middag de barbeque al snel op gang. Het vlees, vis, de vegetarische happen en het drank was uit de bijdrage gekocht.Verder nam iedereen iets mee, een salade, een appeltaart, gebakken bananen, etc. Dat levert behoorlijk volle tafels op. Iedereen ging lekker droog onder de partytenten staan zodat de door de kinderen gebouwde tafels om aan te eten niet gebruikt werden. Het was weer erg gezellig en een goede gelegenheid om na de vakanties even bij te kletsen. De kinderen vermaakten zich weer best met stampen in de plassen, het aansteken van de vuurkorf en het eten van marshmellows.

En zoals iemand opmerkte; barbequen bij de buitenkans duurt 2 dagen want de afterparty waarbij de volgende dag de restjes werden opgemaakt was ook erg gezellig. Voor meer foto's klik hier.
Bosrandmiddag
De eerste bosrandmiddag was ook op de 29ste gepland. Voor de opkomst werd wat gevreesd gezien het weer maar viel reuze mee. Zo'n 15 mensen ( Harry, Peter, Nellie, Dion, Gert, Trudy, Marian, Marianne, Andre, Paul, Ronald, Dinah onder leiding van Arda) gingen aan de slag met het bouwen van een takkenril, het maken van een inham voor de vlinders en het verwijderen van wat elzen die in de weg stonden. Het goede gereedschap van landschapsbeheer Flevoland maakte het werken een stuk gemakkelijker. Er werd heel wat werk verzet in die paar uur! En na afloop even uitdruipen en koffiedrinken onder de partytenten die er al stonden voor de barbeque. Voor meer foto's klik hier


8 september 2007De eerste open dag in de Stripheldenbuurt. Diverse organisaties zoals scholen, de brandweer, woningbouwverenigingen presenteren zich. Ook een aantal bijzondere woonprojecten houdt open huis zoals het project voor Indische ouderen, de 50 + woongroep. De Buitenkans doet natuurlijk mee. Landschapsbeheer Flevoland heeft ook een stand bij ons op het terrein.

Al snel heeft Fleur het idee om er de open dag te gebruiken om geld in te zamelen voor het buurthuis. Iedereen wordt gevraagd om dingen die je bij de verhuizing tegenkomt en waarvan je denkt: wat ga ik hier nu nog mee doen? te doneren. Dat werkte goed, er is iemand die wel 2 verhuisdozen vol afleverde. Samen met Davine wordt er vlierbessen-appeljam gemaakt. En de gesnoeide hortensia's uit de tuin van Nellie's moeder zijn ook een welkome bijdrage. Het is erg gezellig die dag. Veel mensen zowel van de Buitenkans als uit de rest van de wijk komen langs. Aan het eind van de dag zijn de meeste spullen van eigenaar veranderd en is er ruim 100 euro verdiend voor het buurthuis. (voor meer foto's klik hier)

juli 2007
De grond is vruchtbaar hier op de Buitenkans. Er is geen zand opgespoten tijdens de bouw dus we hebben de orginele klei. Zware grond maar wat je in de grond stopt groeit. Zo ook de courgette van Trudy. 4 kg zwaar geworden. En dat zonder kunstmest of andere hulpmiddelen.

15 juni 2007 Opleverfeest

Tijd voor een officieel moment om de bouw van de eerste fase af te sluiten. In samenwerking met de Alliantie Flevoland hadden we een symposium georganiseerd, gevolgd door een borrel en een bewonersfeest.

Klik hier voor meer tekst over het feest

5 mei 2007 Wadidag

Na lang vergaderen de uitvoering! De wadi wordt aangelegd. De wadi noemen wij een sleuf met een ingegraven drainageslang. De sleuf is opgevuld met grind. De drainage mondt uit in de vijver. In het mandelige stuk grond tussen de bouwkavels 21 tm 35 (huisnummers 35 tm 63) was behoefte aan drainange. Dus om 8.00 's morgnes stonden de eerste mensen klaar om met een gehuurd graafmachientje te beginnen aan het graven van de sleuf. In de loop van de dag kwamen velen helpen met het volstorten van de gleuf met grind.Voor wie zin had was er na afloop eten. Dat draaide uit op een maaltijd voor 50 mensen...Kortom het aanleggen van de wadi was een bijzonder geslaagde actie en nog gezellig bovendien.
8 april 2007 Paaseieren zoeken

Je kunt natuurlijk in je eigen tuin paaseieren zoeken maar dat kan ook in de wijk. Dus de avond van tevoren werden door een aantal mensen de paaseieren verstopt. En de volgende morgen zoeken maar.... De grote kinderen renden vooruit maar zagen daarbij zoveel over het hoofd dat er nog genoeg was voor de kleintjes. En na afloop werd de buit gezamenlijk opgegeten. Wie weet het begin van een nieuwe traditie....


16 april 2007 Architectuur Dichtbij


Omroep Flevoland komt filmen voor het programma Architectuur Dichtbij. David Wolterbeek van de Alliantie Flevoland, Peter van der Cammen (1 van de architecten) worden geinterviewd. Naast opnamen van de wijk krijgen 2 huizen van bewoners extra aandacht. Er wordt een hele dag hard gewerkt voor een uitzending van 11 minuten.


21 maart 2007:bomenplantdag

Mooier getimed kan het niet; op boomplantdag worden door de gemeente de eerste bomen gezet. Op het eiland komen 3 elzen. Verder wordt er bij het buurthuis een walnoot en een prunus geplant. En bij de ingang vinden de herplaatste linden een plek. Ook worden de komende weken de haagbeuken en de vlinderhaag (lavendel sering etc geplant. Het is opmerkelijk hoe de wijk een aangekleed gezicht krijgt hierdoor. Het voelt steeds minder als een bouwterrein.27 februari 2007: Oplevering laatste huis

Het laatste huis is opgeleverd. Op 14 juni 2006 was de eerste oplevering van Wim en Charlotte. Jacques en Marianne krijgen uit handen van Mieke een kadootje namens de vereniging. Ook zij kunnen beginnen aan het afwerken van hun huis. Ook de uitvoerder Richard Kool werd op hartelijke wijze door Hannah bedankt voor zijn inzet gedurende de bouw.
2 januari 2007: nieuwjaarsborrel

Een nieuwe traditie ontstaat! Het nieuwe jaar maar meteen goed beginnen met een borrel. Het grote voordeel is dat je meteen iedereen nieuwjaar hebt gewenst. De werkgroep buurtleven verzorgde het eerste drankje en verder nam men mee wat er uit kerstpakketten etc was overgebleven. De hapjes waren heel gevarieerd maar zonder uitzondering heerlijk. De opkomst was groot, de sfeer erg gezellig.


16 december 2006: "kerstboom" versieren

Een Buitenkans Kerstboom is er nog niet. Maar wel al een door Menno (een van de bewoners) van de hakselmachine geredde 20 jaar oude perenboom. Die kon natuurlijk ook versierd worden. De kinderen beschilderden glazen potjes die met ijzerdraad in de boom werden gehangen, er werden pinda's geregen en na wat slingers uit al thuis opgetuigde bomen gehaald te hebben was de boom klaar. Het was een hartverwarmend gezicht als 's avonds de waxinelichtjes waren aangestoken in de boom!

14 december 2006: bezoek uit Texel

Deze donderdag kwam een groep van 25 mensen uit de bouwwereld inspiratie opdoen bij de Buitenkans. Op Texel gaan zij aan de slag met de bouw. Dit werkbezoek werd georganiseerd door de Stichting Duurzaam Texel ism de Buitenkans. Zie hier voor foto's van dit bezoek. Zie hier voor een excursieverslag van de stichting.

Foto: Hans Crone geeft uitleg over installatietechniek.


november / december 2006: aanleg definitieve weg

In november is gestart met de aanleg van de lavaweg plus klinkerpaadje. Eindelijk geen vieze voeten meer! Er is een paaltje geplaatst aan het begin van de weg waardoor auto's niet zomaar de lavaweg op kunnen rijden. Bewoners krijgen een sleutel zodat ze in geval van het vervoer van zware spullen en dergelijke wel bij hun huis terecht kunnen.november 2006: verschijnen wooninnovatiereeks

Vandaag verscheen een rapport dat geheel gewijd is aan het ontstaan van de Buitenkans. Het geeft een boeiend historisch overzicht over hoe de afgelopen 8 jaar het project organisatorisch van de grond is gekomen en welke actoren hierbij een rol hebben gespeeld. Dat hiervoor een lange adem nodig is geweest, wordt na het lezen wel duidelijk. Klik hier voor het PDF bestand.

16 september 2006: Barbeque

Alweer de 2e Buitenkans Buurtbarbeque, ook voor vegetariers! Net als vorig jaar prachtig weer. Naast het door het organisatiecomite verzorgde vlees, vis, fruit etc namen de leden erg veel bijzonder smakelijke salades, hartige taarten etc mee. De tafels waren gemaakt van materiaal wat voorhanden was zoals de strobalen van Marc en gevonden steigerplanken. De kinderen vermaakten zich erg goed met voetballen en heen en weer rennen over zandhopen. De vuurkorven en het kampvuur hadden grote aantrekkingskracht toen het donker werd. Het was nog lang gezellig.... Zie hier voor meer foto's.

(klik op foto voor grote versie)


11 augustus 2006: Strohuis op Omroep Flevoland

Vandaag is het zelfbouw huis van Marc Crijns op Omroep Flevoland te zien. Marc bouwt als enige een huis met wanden met stro. De balen stro zijn extra hard geperst; de wanden worden later nog afgewerkt met een dikke, brandwerende laag leem aan de binnenkant en kalkstuk aan de buitenkant.

De uitzending (radio en TV) is terug te zien op: omroep Flevoland.

Eerder al stond Marc met zijn bijzondere huis in de Telegraaf. Naar aanleiding daarvan schreef het ANP nog een stukje over zijn project. Helaas wordt daarin gesproken over de Buitenkant in plaats van de Buitenkans.

24 juni 2006: Open dag

Onder een prachtige zon bezoeken tientallen mensen het project. Verschillende leden en enkele mensen van de Alliantie en van Nieuwpoort makelaars geven de geïnteresseerden voorlichting over de huizen en het project en een rondleiding door enkele woningen.

 

klik op de foto's voor een grotere versie

Na afloop houden de leden een gezellige 'after party' met eigengemaakte salades, in de achtertuin van een aantal pas opgeleverde woningen. Het is een geslaagde dag!

'Afterparty', klik voor grotere foto.


14 juni 2006: Oplevering

De eerste huizen worden opgeleverd! Ruim een jaar na de start van de bouw werd er met Jan Herm Bouwhuis, de bouwopzichter en de uitvoerder Richard Kool van Kingma de opleveringsinspecties gedaan van de eerste 3 huizen. De champagne knalde, sleutels werden uitgereikt en veel gelukwensen werden uitgewisseld. Sommige leden zijn deze zomer dus hun woning aan het afwerken.

Wim en Charlotte, Ronald en Naomi en Hannah opgeleverd!

6 April 2006: De eerste sedum wordt op de daken gelegd!

12 mei 2005: Start bouw

Wethouder A.W. Bijl van de gemeente Almere slaat de eerste paal van het buurthuis van De Buitenkans. Verschillende mensen, waaronder bestuurslid Marc Crijns, houden een toespraak (foto). Het gaat nu echt beginnen! Over een jaar worden de eerste woningen opgeleverd.

13 april 2005: Overdracht grond

Alle leden gaan langs bij notaris Heldoorn en Eggels en kopen de grond van de vereniging. Weer een stap dichter bij realisatie.

Andre tekent; Peter, Ton en Charlote op de grondoverdrachtborrel

9 december 2004: Tekenen aanneemingscontracten

Op 9 december 2004 hebben alle leden van de Buitenkans de aanneemovereenkomst met Kingma ondertekend. Dit gebeurde op een feestelijke bijeenkomst in de timmerfabriek van Kingma in Lelystad. Klik voor meer foto's

Anneke en Jan Groenewoud van Kingma bekijken de papieren, het uitdelen van de contracten.

2004: Zoeken naar samenwerking

De wens om te gaan bouwen wordt sterker en de acties om de huizen te verkopen werpen te weinig vruchten af. De ontwikkelaar van de vrijstaande woningen trekt zich terug. Na orienterende gesprekken met diverse partijen wordt aansluiting gevonden bij de Groene Stad Almere (tegenwoordig de Alliantie Flevoland) De Groene Stad neemt de ontwikkeling van de nog niet verkochte woningen en de huurwoningen over. Hierdoor kan het project doorgaan naar de uitvoeringsfase.

2003: Kavelreserveringsovereenkomsten en aannemer

De vereniging sluit met de individuele leden kavelreserveringsovereenkomsten af. Hierin wordt de kavel vastgelegd. De leden hebben hiernaast een architectencontract met de architect afgesloten voor het ontwerpen van hun woning. Chris Posma, procesbegeleider stelt de individuele bouwbudgetten op zodat er inzicht is in een geschatte bouwsom. De verkoop van de huizen vlot niet. Een start van de bouw in 2003 gaat niet lukken. Na een intensief selectieproces wordt Kingma Bouw uit Lelystad als aannemer gekozen.

September 2002: Bouwplanontwikkelingsovereenkomst

De vereniging ondertekent een overeeneenkomst tot bouwplanontwikkeling met de gemeente. Naast 44 woningen en een buurthuis die door de leden van de vereniging ontwikkeld zullen worden zal een projectontwikkelaar (Arnt Holding) 11 vrijstaande woningen ontwikkelen.

Zomer 2002: Ontwerpen maar!

Aan het begin van het jaar worden de architecten gekozen; Renz Pijnenborgh, Peter van der Cammen en Frans van der Werff. Zij gaan ieder een aantal woningen in de wijk tekenen. De dan aanwezige toekomstige bewoners bedenken hun droomhuis en werken deze met hun architect verder uit naar een haalbaar ontwerp. Boeiend maar soms ook lastig om van voorlopige ontwerpen naar definitieve ontwerpen te komen. Hyco Verhagen geeft samen met de bewoners het wijkplan vorm. De wijk wordt parkachtig, autovrij en vooral groen. De keuze voor een vijver is beeldbepalend. De vijver is bedoeld om een mooi stukje natuur in de wijk te brengen en het hemelwater te bergen. Verder wordt besloten om gezamelijk een buurthuis en 4 huurwoningen te gaan realiseren.

September 2001: Oprichtingsvergadering Vereniging

Vereniging de Buitenkans wordt opgericht als vereniging van opdrachtgevers. Het doel is het tot stand brengen en beheren van een woningbouwproject met gemeenschappelijke elementen uitgaande van ecologisch bouwen. Elk lid is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zijn eigen woning. 24 personen/huishoudens worden lid van de vereniging.

Eind 2000: Procesbegeleider aangetrokken

Chris Posma wordt aangetrokken als procesbegeleider. Hij spreekt met de toekomstige bewoners de woonwensen en de financiele mogelijkheden door. De gemeente biedt de locatie 23 in plangebied 3t aan als mogelijke locatie.

Oktober 1998: Stichting de Circel opgericht

Een groep enthousiaste mensen richt de stichting de Circel, ecologisch bouwen Almere op. De ideeen worden verwoord in een eerste versie van de planvisie. In 1999 is een informatiebijeenkomst voor geinteresseerden. persbericht foto's