Wijk en huizen

Er valt veel te vertellen over de wijk en de huizen die er staan. De woningen zijn zeer divers, van starterswoningen tot duurdere hoekwoningen en twee-onder-een-kap woningen. Bij de bouw zijn materialen gebruikt die je niet overal in Nederland zult tegenkomen. Dat geeft de wijk een heel bijzondere uitstraling.

Kwaliteiten van ons project

Wij zelf vinden dat ons project een aantal kwaliteiten heeft waardoor het een bijzonder prettige plek is om te leven.

Natuur: ruimte, rust, groen, stilte, zon, bosrand, vogels, waterberging in vijver.
Architectuur: solide, kwaliteit, uniek, inspirerend, landschap, diversiteit.
Gezond(heid): natuurlijke materialen, groen dak, leem.
Energie(bewust): aandacht voor besparing, zonneboilers.
Sociaal: je kent je buren, betrokken zonder verplichting, vriendelijk, buurthuis, autovrij.

Hoe goed je kwaliteiten ook probeert uit te drukken, het blijven woorden. Eigenlijk zou je gewoon eens langs moeten komen om de sfeer van het project, de huizen en de bewoners te proeven!


Het Buitenkans gevoel

Ja wat is dat eigenlijk? Het is er maar hoe omschrijf je het? We vroegen het een aantal bewoners en dat leverde de volgende uitspraken op:

Gebruikte materialen

Onze huizen zijn in houtskeletbouw uitgevoerd. Zoals de naam al zegt wordt er een houten skelet gemaakt van elk muurvlak op basis van de tekeningen van de architecten. Dit wordt vervolgens geisoleerd en met de houten buitenafwerking en al naar de bouwplaats vervoerd. Daar wordt het huis dan met een kraan in elkaar gezet. Dit gaat behoorlijk snel, in een week staat er weer een blokje van een aantal huizen.

Element van bovenverdieping nr 41 zweeft in de lucht

De gevelafwerking bestaat uit 2 delen. Voor de bovenverdieping is gekozen voor lariks. Dit is afkomstig van landgoed de Twickel. Het hout wordt al in de timmerfabriek aangebracht. De bendenverdieping wordt afgewerkt met een pleisterlaag.

kleuren nr 4 tm 6

De kleuren van blok nr 4 tm 6

Om de eenheid in de wijk te bewaren hebben de architecten een kleurenpalet uitgezocht en aan de leden voorgelegd. Hieruit heeft elk blokje zijn keuze gemaakt. Als verbindend element is ervoor gekozen om alle dakranden dezelfde kleur te geven.

Het houtwerk wordt behandeld met een witte onderlaag (farfoil) van Uula. Deze wordt vervolgens afgewerkt met een olielazuur (een soort beits) ook van Uula. Dit zijn beide natuurverven. Zie de website van Uula natuurverven voor een pagina over de verfsoorten die bij de Buitenkans gebruikt worden.

De huizen doen volgens sommigen wat scandinavisch aan door het kleurgebruik. De huizen die nog geverfd moeten worden zijn wit (grondverf).

Nr 14 vooraan t/m 20

Er bestaan diverse typen vegetatiedaken: grasdaken, kruidendaken en sedumdaken. De Buitenkans heeft gekozen voor sedum. Sedum is een vetplantje wat bestand is tegen extreme omstandigheden zoals warmte en droogte. Sedumdaken hebben diverse kwaliteiten. Een van de belangrijkste kwaliteiten vinden wij is dat een deel van het regenwater wordt opgenomen door de begroeiing op het dak. Hierdoor komt er minder regenwater van het dak af dan bij een pannendak. Dit helpt om overbelasting van het riool bij zware regenval te voorkomen. Een sedumdak vertoont in de diverse jaargetijden verschillende kleurschakeringen wat een levendig beeld geeft. Door de opbouw van het dakpakket werkt een sedumdak geluiddempend ten opzichte van buitengeluiden. Ook isoleert het dak heel goed en prettig; in de zomer blijft de bovenverdieping koel. De Buitenkans heeft meegewerkt aan een artikel in Milieudefensie Magazine over vegetatiedaken. Je kunt het artikel als PDF bestand hier downloaden (tip!).

In de benedenverdieping is er gebruikt gemaakt van wandverwarming. Een warmtewand is eigenlijk vloerverwarming aan de muur! Door een flexibele buis stroomt water. Hierdoor wordt de stuuklaag verwarmd die daardoor warmte begint uit te stralen. Dit geeft het gevoel van een zacht zonnetje op een winterdag of een goed brandende houtkachel! Deze stralingswarmte is anders dan verwarmen met radiatoren waarbij je verwarmt door luchtcirculatie. Op de bovenverdiepingen is veelal gebruik gemaakt van lage temperatuur radiatoren. In de badkamers ligt ook vloerverwarming.

De nog niet afgestuukte warmteslangen

Veel van de huidige leden kiezen ervoor om wanden na oplevering zelf af te werken met leemstuuk en/of leemfinish. Het is dus niet zo dat standaard de huizen met leem worden opgeleverd. Leem is een natuurlijk materiaal wat bekend staat om zijn vermogen om vocht en warmte te reguleren. Hierdoor wordt het klimaat in huis constanter en aangenamer. Vooral toegepast op de warmtewanden geeft het aldaar een grotere warmtecapaciteit. De werkgroep leem heeft zich gebogen over hoe het beste gezamenlijk leem ingekocht kan worden. Gekozen is voor het bedrijf Hout-Leem.

Ook een goede website over leem met foto's van diverse toepassingen en kleuren: Tierrafino.

Op de huizen zijn op de zuidkant van de daken zonneboilers geinstalleerd. Hierin wordt water verwarmd door de zon. Eigenlijk is dit een zelfde soort principe als een zwarte tuinslang die in de zon ligt. Het water uit de zonneboiler zorgt voor een voorverwarming van het water in de cv ketel. Hierdoor bespaar je energie! Het water in de cv ketel wordt verder verwarmd tot 60 graden. Ook de vaatwasser en de wasmachine kunnen op het warmwater worden aangesloten (hotfill).

Voor de paden is gekozen voor lavasteen met een rand van klinkers ernaast. De lava is een zogenaamde halfverharding. Het bestaat uit poreuze brokjes gesteente. Doordat het oppervlak geen gesloten geheel vormt en de brokjes poreus zijn kan regenwater goed wegzakken. Tot nu toe zijn de ervaringen goed. Bij behoorlijke regenval staan er geen plassen op de paden. De rand van klinkers is bedoeld als fietspad en als voorziening voor kinderwagens, rollators etc.

De vijver heeft meerdere functies binnen onze wijk. Als eerste ontstaat hierdoor een open ruimte waardoor de wijk een heel ruim gevoel geeft. Daarnaast is het een goede mogelijkheid voor gevarieerde beplanting en dierenleven. Niet onbelangrijk is ook de functie als waterberging. In plaats van regenwater op het riool te lozen wordt dit naar de vijver geleid. En verder vinden de kinderen het een heerlijke plaats om te spelen, zowel 's zomers als in de winter. Geen enkel probleem om in januari met een vlotje in de vijver te varen en vervolgens een nat pak te halen.....